Cretan Food News, Νοέμβριος 2014 – Τα κρυφά και άγνωστα οφέλη της ζάχαρης

Η ζάχαρη είναι ίσως μια από τις πιο παρεξηγημένες τροφές. Έχει δεχθεί δεκάδες κατηγορίες και έχει ταυτιστεί με αρκετές παθήσεις όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η τερηδόνα αλλά και με τις καρδιοαγγειακές νόσους. Ποια όμως είναι η πραγματικότητα που κρύβουν οι λευκοί κρύσταλλοι της ζάχαρης; Τι από τα παραπάνω είναι αλήθεια και τι απλά ένας μύθος;
Η σακχαρόζη, όπως επιστημονικά ονομάζεται η ζάχαρη, είναι μια φυσική γλυκαντική ουσία που περιέχει απλά σάκχαρα, τα οποία είναι απαραίτητα για την καθημερινή λειτουργία του ανθρωπίνου οργανισμού. Προσφέρει άμεση ενέργεια και τόνωση ενώ αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, που είναι το φυσικό «καύσιμο» του ανθρωπίνου σώματος. Μάλιστα, επιστημονικές έρευνες αναφέρουν ότι η ζάχαρη βοηθάει στη διαδικασία συγκέντρωσης και μειώνει σημαντικά το στρες.
Αν και η ζάχαρη έχει κατηγορηθεί πολλάκις ως ο κύριος υπαίτιος της παχυσαρκίας, στην πραγματικότητα ένα κουταλάκι ζάχαρης αποδίδει στον οργανισμό μόνο 16 θερμίδες (4 θερμίδες ανά γραμμάριο). Επομένως, είναι κατανοητό ότι τα περιττά κιλά συσσωρεύονται στο σώμα, όχι εξαιτίας της ζάχαρης αλλά εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης θερμίδων. Όταν δηλαδή ένα ανθρώπινο σώμα προσλαμβάνει περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται και μπορεί να κάψει.
Ένας αντίστοιχος μύθος είναι και η θεώρηση ότι η ζάχαρη προκαλεί σακχαρώδη διαβήτη. Η εμφάνιση της συγκεκριμένης νόσου επηρεάζεται κυρίως από παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία. Αν και εξακολουθεί να επικρατεί μια τέτοια αντίληψη , δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει διαβήτη σε υγιείς ενηλίκους.
Αντίθετα, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες δεν συνεπάγεται ότι «γλυτώνουν» τον οργανισμό από τις βλαβερές επιπτώσεις της ζάχαρης αφού στην πραγματικότητα κρύβουν και εκείνες αρκετούς κινδύνους. Έρευνες έχουν δείξει ότι, αν και συνιστάται συνήθως στις δίαιτες, η κατανάλωση γλυκαντικών συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους. Οι γλυκαντικές ουσίες αυξάνουν την όρεξη και κατ’ επέκταση την πρόσληψη θερμίδων ενώ επίσης αυξάνουν την ανάγκη και την επιθυμία για γλυκά. Τα τεχνητά γλυκαντικά υπερτερούν σε γλυκύτητα της ζάχαρης, κάνοντας την ανθρώπινη γεύση λιγότερο δεκτική στις φυσικές γλυκές τροφές. Με αυτόν τον τρόπο ο άνθρωπος αδυνατεί να ικανοποιήσει την ανάγκη του για γλυκό με κάποια φυσική τροφή, όπως κάποιο φρούτο και συνεπώς επιθυμεί σταδιακά κάτι ολοένα και πιο γλυκό. Τέλος, έρευνες αναφέρουν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες συνδέονται και με την παρουσίαση του μεταβολικού συνδρόμου αλλά με τον διαβήτη τύπου 2.
Φυσικά, η λύση όλων των παραπάνω θα μπορούσε να συμπτυχτεί μονάχα σε μια φράση, στο αρχαίο γνωμικό του Κλεόβουλου, «Μέτρον άριστον». Η πλήρης κατάργηση της ζάχαρης από το καθημερινό διατροφολόγιο ή η αντικατάσταση της με τεχνητά σκευάσματα, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανάγκη μιας ισορροπημένης διατροφής, ούτε θα ήταν η πιο ωφέλιμη λύση για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και ουρανίσκο. Η ζάχαρη είναι το βασικό συστατικό μερικών μικρών απολαύσεων, που κάνουν την ζωή όλων μας λίγο πιο γλυκιά.
Αυτός ακριβώς φαίνεται να είναι και ο πρωταρχικός στόχος της Καίτης Ντιναπόγια, της δημιουργού των χειροποίητων προϊόντων Dinapoja, να δίνει στις ζωές των πελατών της μια πιο γλυκιά νότα. Τα σπιτικά της σιρόπια αλλά και η αρωματισμένη της ζάχαρη, δημιουργούνται με τις πιο αγνές και ποιοτικές πρώτες ύλες αλλά και με την πλήρη απουσία χρωστικών, χημικών η συντηρητικών ουσιών.
Επιλέξτε, μέσα από την μεγάλη ποικιλία σιροπιών Dinapoja, το άρωμα και τη γεύση της επιλογής σας και απολαύστε το ως ρόφημα ή αναψυκτικό, αναμειγνύοντας το με απλό ή ανθρακούχο νερό αλλά και ενισχύοντας τη γεύση του τσαγιού, της μπύρας ή ακόμα και του αγαπημένου σας κοκτέιλ. Ακόμα, αφεθείτε στη μαγειρική σας φαντασία και δημιουργήστε πιάτα αλλά και επιδόρπια με την ευεργετική και εξίσου λαχταριστή ιδιότητα των βοτάνων και των φρούτων. Αρμπαρόριζα, ιβίσκος, μέντα & Λουΐζα, μύρτο, βασιλικός, λεβάντα και πεντάνευρο σας περιμένουν για να εμπλουτίσουν την καθημερινότητα σας με τα πλούσια αρώματα τους.
Εσείς απλά να θυμάστε ότι το μυστικό είναι στο μέτρο. «Εχθρός» δεν είναι η ζάχαρη αλλά η υπερβολή!

Γράφει για τη CFN η Εύα Γουβιανάκη